Miljö- och hälsoskyddskontoret har regelbundet fått klagomål på störande ljud från verksamheten från boende i området. Foto: SVT

Äventyrslandets skrik ska mätas

Uppdaterad
Publicerad

Verksamheten måste se till att allt buller från nöjesparken, inklusive mänskliga skrik, inte överskrider de fastställda ljudnivåerna.

Sedan Äventyrslandet öppnade 2005 har miljö- och hälsoskyddskontoret regelbundet fått klagomål på störande ljud från verksamheten från boende i området. Under sommaren 2013 genomförde miljö- och hälsoskyddskontoret bullermätningar vid tre olika tillfällen som visade att nöjesparken vid samtliga mättillfällen överskridit de ljudnivåer som fastställts av mark- och miljödomstolen i juli 2008.

Enligt miljö- och hälsoskyddsnämndens tidigare föreläggande ska vite på 100 000 kronor dömas ut när Äventyrslandet överskrider de fastställda nivåerna och ansökan lämnades till mark- och miljödomstolen om att vite på sammanlagt 300.000 kronor skulle dömas ut.

I mark- och miljödomstolen redovisade Äventyrslandet en egen bullermätning som visade att ljudnivåerna höll sig inom de fastställda nivåerna, i den mätningen ingick inte ljud från besökarna. I april förra året beslutade domstolen att vitet inte skulle dömas ut då domstolen menade att det var otydligt om mänskligt ljud skulle ingå eller inte i de bullermätvärden som miljö- och hälsoskyddsnämnden tidigare fastslagit.

Ett nytt beslut i ärendet

– I vårt nya föreläggande tydliggör vi att mänskligt ljud ingår. Det är Äventyrslandet som måste visa att ljudnivåerna inte överskrids. Bullermätningar ska göras av ackrediterad akustiker under högsäsong när parken är öppen. Det ska också redovisas till nämnden vilka attraktioner som var öppna vid mättillfällena, säger Svein Henriksen (MP), ordförande i miljö- och hälsoskyddsnämnden.

I det nya beslutet ska även företrädarna för nöjesparken redovisa bullermätningar som visar att ljudnivåerna inte överskrids. Det beslutade Halmstads miljö- och hälsoskyddsnämnden i går.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.