Eld och yxa ska skapa mer liv

Publicerad

Kustlandskapet i södra Halland står inför stora förändringar. Nu ska den planterade bergtallen huggas ner och gräs brännas bort. Allt för att få sanden att röra på sig igen och öka den biologiska mångfalden.

– Det som har hänt är ju att artantalet sjunkit ganska radikalt, framförallt här de sista 20 åren när igenväxningen har eskalerat, säger Karin Hernborg, Länsstyrelsen Halland

Hundra år tillbaka planterades bergtall och gräs för att hålla sanden på plats, men i takt med att den snåriga tallskogen brett ut sig har ett före detta artrikt område, förvandlats till en nästintill biologisk öken. Nu ska landskapet öppnas upp igen.

Delar av fyra naturreservat längs Hallandskusten ska göras om till sandhedar igen.

– I vissa fall måste vi gräva upp igenväxningen, som vresros. I bergtallplanetringarna är det avverkning, och sedan handlar det om att sköta det som blir efteråt alltså ljunghedarna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.