Foto: Privat/Fredrika Nordström

Tromber syntes i Halland

Uppdaterad
Publicerad

I samband med åskovädret som idag mullrade över Halland har flera tromber kunnats ses. Väderfenomenet är ovanligt och hur tromberna uppkommer är man inte säker på.

Det var vid lunchtid som tre tromber kunde ses ute till havs vid Laholmsbukten utanför Halmstad. Fredrika Nordström var på väg med familjen till Malmö när de fick syn på fenomenet.

– Folk stannade vid vägen och gick ut för att fotografera. Sedan började det ösregna, berättar hon.

– Det var jättecoolt. Jag har bara sett sådant på tv förut. Min sambo blev alldeles exalterad.

Tromber uppstår vid kraftig åska och det är vindar som skapar virveln inuti åskmolnet. Men exakt hur och varför det händer vet man egentligen inte.

– Det är ett mysterium. Det handlar dessutom om så små väderfenomen att vi inte kan se dem på vår väderkarta. Utan det är först efteråt vi vet att det har hänt, säger Eva Strandberg som är meterolog på SMHI.

Kan orsaka skador

SMHI får vid ett par tillfällen varje sommar rapporter om tromber. I Sverige kommer de  dock inte i närheten i storlek av tromber som de som uppstår i USA. Där kan de stora virvlarna mäta upp emot 1000 i diameter medan det i Norden handlar om mellan 10 och 100. Inte heller styrkan i vinden är i närheten.

– I Nordamerka kan de mäta upp emot 140 m/s. Här i Sverige handlar det om upp till 75 m/s men visst kan det orsaka skador. Träd kan ju fällas och tak flyga av, säger Eva Strandberg.

Tromberna i Halland uppkom ute till havs och ska inte ha orsakat några skador. Då åskvädret kan hålla i sig under hela dygnet finns fortfarande chansen att få se det mystiska väderfenomenet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.