Foton om svenskhet provocerar

Uppdaterad
Publicerad

På Naturhistoriska i Göteborg ställer just nu Halmstadfotografen Klas Sjöberg ut porträtt med tema svenskhet – och ändå inte.

– Jag får idéer hela tiden. De flesta går inte att genomföra, men den här idén kom bara till mig när jag tagit ett par av de här bilderna, då kände jag att det här ska jag göra något med, säger

Utställningen heter Looking my direction, och den rymmer 49 bilder. Alla personer som är med har någon koppling ett annat land än Sverige. Alltifrån en pappa från Danmark eller farfar i USA.

– Jag ser ju alla de här som helt vanliga svenskar i mina ögon. De är helt vanliga, unika, svenskar egentligen, säger fotografen Klas Sjöberg.

En del har tyckt att idén är politiskt provocerande.

– Först blev jag lite ledsen när det drogs politiska växlar på det hela. Men nu tycker jag att det är bra, för det ger mig och de som är med på bilderna en chans att påverka, säger Klas Sjöberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.