Foto: SVT

Här berättar han om sitt missbruk av spice

Publicerad

Vi har träffat en halländsk kille som rökt spice i flera år. Nu försöker han komma ur beroendet av drogen som han själv beskriver som livsfarlig.

Den där första gången David, som egentligen heter något annat, rökte spice upplevde han en fallande känsla, som om han var full. Men han började må dåligt och efter att ha sett vad drogen kan göra med kroppen har han nu bestämt sig för att sluta.

Hallandsnytt har tidigare rapporterat om konsekvenserna av nätdrogen spice. Överdoserna ökar i landet samtidigt som Hallandspolisen gör allt fler beslag.

Spicevåg i Sverige

David minns inte hur gammal han var första gången han rökte drogen. När han sedan fortsatte mådde han dåligt.

– Man kan bli yr och börja spy och svimma. Det blev en jävlig känsla helt enkelt, berättar han.

Snart började han avskärma sig och kunde inte prata med sin familj längre.

– Efter ett tag tänkte man ju att det skulle förstöra mitt liv, säger David.

En katt- och råttalek

Nätdrogen har funnits i Halland i flera år. Varje gång någon substans narkotikaklassas tillverkas nya. Hos polisen i Halmstad ser man att effekterna av spice blir allt farligare och att polisens arbete mot drogen är en katt- och råttalek med de som tillverkar spice. Eftersom det hela tiden dyker upp nya varianter vet inte de som röker drogen vad det är de egentligen får i sig.

David fick en gång en överdos och han tuppade av.

– Då blev jag rädd för min egen hälsa. Tänkte att jag inte skulle vakna upp om jag tog ett till bloss.

Varför fortsatte du?

– Det var suget.

Nu vill David sluta. Det har gått en månad sedan han rökte senaste gången. Han att andra ska tänka efter innan de tar det där blosset.

– Det kan ju räcka med ett bloss för att avliva. Får man tag på fel kan det ju sluta väldigt illa, säger David.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Spicevåg i Sverige

Mer i ämnet