På Andersberg bor runt 4.500 invånare. Invånarna i stadsdelen tjänar mindre än genomsnittet. Foto: SVT

Ingen ledamot från Andersberg

Publicerad

SVT Hallandsnytt har kartlagt var politikerna i Halmstad bor, och det är inte på Andersberg.

Hallandsnytt har tidigare berättat hur valdeltagandet skiljer sig mellan olika områden. Nu har vi, med hjälp av uppgifter från Länsstyrelsen i Halland, även kartlagt var de 71 politiker som valts in till fullmäktige bor.

– Det är jätteviktigt för demokratin att det är människor med olika erfarenheter som får företräda demokratin och de politiska partierna, säger kommunrådet Suzanne Åkerlund, (FP).

Andersberg var det område i Halmstad med lägst valdeltagande. Det är en stadsdel där de boende tjänar mindre än genomsnittet och där över hälften är födda i ett annat land. På Andersberg bor runt 4.500 invånare, men ingen av de politiker som valts in som ledamöter till kommunfullmäktige.

Fler bor i centrum

Ungefär lika många människor som bor på Andersberg bor i centrala Halmstad. I centrum bor dock åtta av de 71 politiker som ska styra kommunen. Suzanne Åkerlund är kommunråd för Folkpartiet och är en av de politiker som bor i centrum.

– Det är klart att de spelar roll. Det beror på att vi har en segregerad stad, men vi jobbar flitigt för att minska den segregationen. Det beror också på att vi har få medlemmar i de politiska partierna och då slår det mot olika stadsdelar att vi inte har någon representation därifrån, säger hon.

Kan ni göra mer från partierna från att värva medlemmar där?

– Absolut. Vi kan alltid göra mer. Det ligger lite grann i tiden att alla politiska partier har färre medlemmar än vad man har haft innan, säger Suzanne Åkerlund.

Läs också: Amadou Sowe är politiskt intresserad, men vill inte bli politiker.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.