Foto: SVT

Jakt på samarbetspartners i Varberg

Uppdaterad
Publicerad

I Varberg blev de borgeliga störst. Men inte tillräckligt stora för att få egen majoritet.

Moderaterna har tappat fyra mandat i Varberg om det preliminära valresultatet står sig. Därmed så har de borgerliga partierna ingen egen majoritet i Varberg.

– Det är vi inte glada för, säger Ann-Charlotte Stenkil, (M).

Val 2014: Västsverige

Samtidigt som Moderaterna gått back fyra mandat så har Sverigedemokraterna ökat med lika många. Ann-Charlotte Stenkil stänger dock dörren för ett samarbete med Sverigedemokraterna. Samtidigt som hon öppnar en annan.

– Det kan vara läge att diskutera med Miljöpartiet. Vi har inte hunnit så långt ännu, säger hon.

Men det är inte bara Moderaterna som letar nya partners. Det gör även Socialdemokraterna som i årets val ökat gapet till det näst största partiet, då Moderaterna backat.

– Vi stärker vår roll tydligt som största parti, säger Jana Nilsson, (S).

Men för att få egen majoritet räcker det inte för Socialdemokraterna med bara de rödgröna partierna och då partiet dessutom säger nej till ett samarbete med Sverigedemokraterna återstår något eller några av de borgerliga partierna för att nå majoritet.

– Det kräver ett par stycken av de allra minsta. Det skulle fungera med bara Centern. Vi får se och försöker prata med alla, säger Jana Nilsson, (S).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014: Västsverige

Mer i ämnet