Flygbild över översvämningen vid Klockarevägen i Getinge med Suseån i bakgrunden. Under natten har regnandet fortsatt. Foto: TT

”Stabilt men besvärligt”

Uppdaterad
Publicerad

Regnet fortsatte under natten att vräka ner över Halland.

Räddningstjänsten och hemvärnet arbetade med att valla in de mest utsatta samhällena Oskarström, Åled och Sennan utmed Nissan nordost om Halmstad.

– Det är fortfarande fruktansvärt mycket vatten och ett besvärligt läge, säger Magnus Ericson, stabschef vid räddningstjänsten i Halmstad, till TT.

Översvämningar i Västsverige

–  Men ännu har vi inte behövt evakuera på de här orterna.

Evakueringar i Getinge

I Getinge, som hittills råkat mest illa ut, har omkring 50 människor evakuerats och flera skolor och förskolor håller stängt under onsdagen.

–  Det regnar där i natt och enligt SMHI ska det fortsätta i morgon. Vi tror att vattnet kommer att stiga ytterligare, säger Magnus Ericson.

Två äldreboenden och ett gruppboende för personer med funktionsstörningar har evakuerats i Getinge. I samma ort har det kommunala bostadsbolaget HFAB låtit evakuera 49 hushåll samt enstaka hyresgäster i Oskarström, Sennan och Åled. Uppskattningsvis 10—20 villahushåll har själva lämnat sina hus, framkom det på en presskonferens på onsdagen med ansvariga i Halmstads krisledningsgrupp.

Enligt krisledningsgruppen riskerar cirka 8.000 hushåll i Halmstads kommun att drabbas eller har redan drabbats av översvämning.

Flera kommunala verksamheter fortsatt stängda

Tre förskolor och en skola med fritids i Getinge håller fortsatt stängt under dagen på grund av översvämningarna. Detsamma gäller biblioteket och badet i Getinge. I Åled har ett gruppboende evakuerats, berättar Johanna Wisjö, kommunikatör i Hallands kommun.

Vårdcentralen i Getinge har varit stängd, men öppnas igen i dag klockan 13. Folktandvården håller fortsatt stängt.

-Läget är stabilt, men fortsatt kritiskt. Det arbete som pågår nu är framför allt att räddningstjänsten fortsätter att förstärka vallar, säger Wisjö.

Klass 3-varning

SMHI har utfärdat klass 3-varning i området. Varningen innebär enligt SMHI ”mycket extremt väder som kan innebära stor fara för allmänheten och mycket stora störningar i viktiga samhällsfunktioner”.

Magnus Ericson, stabschef vid räddningstjänsten i Halmstad, bedömer läget under morgonen som ”stabilt men besvärligt”. Vattennivån i Suseån och i Nissan har sjunkit lite grann. Under natten har man arbetat intensivt med att bygga vallar och barriärer som skyddar hus.

Just nu tycks läget i Getinge ha stabiliserats, men vi överväger ändå att bygga ytterligare vallar för att skydda bebyggelsen. Enligt prognosen kommer det att fortsätta att regna, och efter ett kort uppehåll i början av nästa vecka, ska det regna igen. Hur stora mängder vet vi dock inte, säger Halmstads räddningschef Hans Ekberg.

Längre söderut i länet är det betydligt mindre riskfyllt. Jan Andersson, kraftverkschef på Statkraft i Laholm, ser inga problem med översvämningar för Lagans del.

– I Lagan är det lugnt. Det mesta av regnet kom över Nissan och Suseån, säger han till Hallandsposten på nätet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningar i Västsverige

Mer i ämnet