Foto: SVT

”Kärvare än vanligt”

Publicerad

Att lösa sommarbemanningen på Hallands sjukhus är svårare än någonsin tycker vårdförbundet.

Nu måste sjuksköterskorna arbeta fler helger på sommaren, för att täcka det stora personalbehovet. 

– Man vill inte ha ett förändrat schema bara för att det är sommar. Man vill ju ha det som man har i vanliga fall, säger Kerstin Pettersson på vårdförbundet Halland.

– Det är ett sätt att försöka säkra bemanningen och även patientsäkerheten så långt det går. Hade vi glesat ut helgerna hade vi behövt ännu fler vikarier och då hade saknat fler än vad vi gör i dag, säger Mats Bunse, biträdande personalchef på Region Halland.

Vårdförbundet menar att sommarbemanningen av sjuksköterskor är kärvare än vanligt i år. Studenterna kräver 24 000 kronor i ingångslön och förbundet menar att den höga arbetsbelastningen gör att många söker sig till andra arbetsgivare. Förutom att sjuksköterskorna nu ska jobba varannan helg, istället för två på fem veckor, så kommer även en av medicinavdelningarna i Varberg att stängas ner under sommaren.

– Situationen är mer problematisk i sommar än vad den har varit tidigare. Det är ju svårt med vårdplatser i dag och det är klart att när befolkningen tredubblas till sommaren så kommer det att bli svårt. Det innebär bland annat att patienterna kanske är mycket längre tid på akutmottagningen innan man hittar en vårdplats, säger Kerstin Pettersson.

– Bedömningen som verklsamheten har gjort är det inte ska behöva påverka patientsituationen så hemskt mycket. Vi har de vårdplatser vi har och vi får nyttja dem på bästa sätt helt enketl, säger Mats Bunse.

Men att det skulle vara mer problematisk med bemanningen i år, håller inte Region Hallands ledning med om. 

– Oron ser jag inte på det sättet, att det skulle vara värre i år än tidigare. Bekymmersamt är det naturligtvis, vi hade väl önskat att vi hade haft fler vikarier, säger Mats Bunse.

Hur ser ni i vårdförbundet på situationen?

– Man ser allvarligt på den med en viss oro inför sommaren hur det ska gå. Man vill ju verkligen ge en god vård, det är det man har utbildat sig till. Man vill alla väl och det är hemskt om det ska hända någonting, säger Kerstin Pettersson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.