Foto: TT

Klass 3-varning: Vattnet stiger i Nissan

Uppdaterad
Publicerad

Efter stora insatser i översvämningsdrabbade Getinge förflyttar nu räddningstjänsten fokus till nedre delarna av Nissan där SMHI har utfärdat en klass 3-varning.

Eftersom det har kommit många kraftiga skurar under de senaste dygnen har flödet nu stigit kraftigt i de nedre delarna av Nissan och är nu uppe i klass 3. Området har tidigare år drabbats av översvämningar, men läget bedöms nu vara värre än på många år. Räddningstjänsten prioriterar därför att arbeta med barriärer vid Nissans nedre delar – söder om Nissaström.

– Vi förbereder oss febrilt för att möta en höjning på ytterligare 20-30 cm, säger Hans Ekberg, räddningschef i Halmstad kommun, till SVT:s reporter Martin Nilsson, på plats i Oskarström vid Nissan.

Översvämningar i Västsverige

– Vi har inte släppt Getinge och Kvibille, men det är ett mer kontrollerat läge i Getinge nu, säger Mattias Sjöström, stabschef vid räddningstjänsten i Halmstad.

Regn under natten

SMHI har utfärdat en klass 3-varning för nedre delarna av Nissan, vilket berör orterna Oskarström, Åled och Sennan. Enligt prognosen ska det regna framåt natten och även i morgon förmiddag, vilket kan förvärra tillståndet och skapa extremt höga flöden i Nissan.

– Vi har redan kritiskt läge i Nissan och vi ska stoppa det vi kan stoppa innan det stiger.

I området kring Oskarström, Åled och Sennan har det redan blivit många skador på hus.

Flera villaområden och enstaka hus som ligger nära Nissan i Oskarström, Åled och Sennan är hotade av vattenmassorna som kommer att fortsätta att stiga under flera dagar.

– Hela kommande veckan kan bli jobbig med väldigt höga flöden enligt SMHI:s prognos, säger Tina Nordland, ställföreträdande räddningschef i Halmstad under tisdagskvällen.

Extraordinär händelse

Räddningstjänsten har fått stora barriärer av MSB och jobbar nu för att skydda större anläggningar så som den större avloppsstationen som ligger i Oskarström. Den har räddningstjänsten ringat in med en barriär.

– Jag hoppas vi kan klara det inför den eventuella höjningen, säger Mattias Sjöström.

Till sin hjälp har räddningstjänsten 40 till 50 personer från försvarsmakten de kommande två dygnen. Samtidigt har Halmstad kommun gått upp i vad som kallas extraordinär händelse, vilket innebär att kommunen kan omdistribuera kommunala resurser där de behövs.

– Alla kommunala förvaltningar är igång och fyra av fem brandstationer är ingång med det här. Den femte är i beredskap för andra händelser, säger Mattias Sjöström

Halmstad kommun informerar om att sand finns att hämta i korsningen vid Kyrkvägen och Åleds Ågata i Åled. I Oskarström finns sand att hämta vid Hemköp och Furulundsbadet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningar i Västsverige

Mer i ämnet