Polisen som sköt knivman misstänks för brott

Uppdaterad
Publicerad

Polisen som sköt gärningsmannen i Varberg är nu misstänkt för vållande till annans död alternativt tjänstefel.

Det har tidigare inte varit känt vilken polis som misstänkts för brott, eller vad han misstänkts för. Men det kan SVT Hallandsnytt nu avslöja.

Det var den 7 juli i år som en ung man mördade en äldre kvinna med kniv och knivskar två andra personer allvarligt i centrala Varberg. När den 24-åriga gärningsmannen tillslut omringas av polis, slutar det hela med att knivmannen skjuts till döds av polisen. Det hela fångas på film från en balkong. En film som blev en viktig pusselbit i utredningen mot de inblandade poliserna.

Knivdåd i Varberg

Utredningen har dröjt

Nu är alltså polisen som sköt misstänkt för vållande till annans död alternativt tjänstefel, det avslöjar åklagare Jan Pernvi för Hallandsnytt idag. I måndags hölls förhör med polismannen.

Varför är den här personen misstänkt för ett brott?

– Jag vill inte gå in på det. Jag vill först läsa förhöret vilket jag inte gjort än, säger åklagare Jan Pernvi.

I början av oktober kunde Hallandsnytt avslöja att en polis var misstänkt för brott och nu står det alltså klart att det handlar om den polis som sköt gärningsmannen. Varför utredningen dröjt enda från juli till oktober vill åklagaren inte svara på idag.

– Jag ska berätta det när jag fattat ett beslut i åtalsfrågan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivdåd i Varberg

Mer i ämnet