Konst från Andersberg flyttar in i centrum

Publicerad

Graffiti som inspirationskälla. Under hösten har ungdomar från Andersberg i Halmstad skapat konstverk med hjälp av sprayburkar – och många har velat delta.

– Graffiti är ju en konstart som ungdomar kan relatera till. Det är lite olagligt, lite farligt, lite coolt och fätgit. Utifrån det redskapet så kan man faktiskt börja jobba med skapande i andra former också, säger Patrik Isaksson

Det är ett 20-tal ungdomar från mötesplatsen, för ungdomar, Zonen på Andersberg i Halmstad som gjort konstverken. Handledare har varit graffitikonstnären Ludvig Nyberg som tror att den disciplin han förskt lära ut inom graffitin är något som ungdomarna kan använda sig av i skolan.

–De kan lära sig att kontrollera sitt fokus. Om det blir stökigt så brukar jag säga att de ska chilla lite. Och när de märker att det är skönt så säger jag att de kan ta med sig det in på exempelvis mattelaktionen, säger han.

Utställningen pågår till början av januari och efter det hoppas man få ställa ut konsten i andra sammanhang. Och det finns en tanke bakom varför man valt att flytta ut konsten från Andersberg och in till centrum.

– Om man bara gör saker på Andersberg för andersbergsborna så blir det ju bara på Andersborg och det kanske inte är så många som kommer dit. Om vi nu flyttar in konsten och visar att graffiti är en konsterverk och att ungdomarna på Andersberg kan jäkligt mycket saker och så kan fler ta del av det, avslutar fritidsledaren, Patrik Isaksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.