Personalen fick en tuff start på dagen på sjukhuset. Foto: SVT

Kräksjuka drabbar sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Läget på Hallands sjukhus är ansträngt. På flera avdelningar har både patienter och personal insjuknat i vinterkräksjuka och influensa.

I Varberg är problemet störst med calicivirus, (vinterkräksjuka). Värst drabbad är medicinkliniken där en avdelning har intagningsstopp. Inom hela medicinkliniken i Varberg råder begränsningar för besök till avdelningarna, för att förhindra ytterligare smittspridning.

Inom flera avdelningar på sjukhuset finns misstänkta fall, patienter som inte kan flyttas men som hålls isolerade tills provsvaren är klara.

Influensa i Halmstad

I Halmstad har flera fall av influensa konstaterats. Även här är medicinkliniken mest utsatt. På flera håll har avdelningarna problem med bemanningen på grund av att personalen insjuknat.

Eftersom säsongsinfluensan nu sägs vara inne i sitt mest intensiva skede tror man att inflödet av smittade patienter kommer att fortsätta den närmaste tiden.

Intensivt arbete för att säkra akutsjukvården

– Hallands sjukhus jobbar intensivt för att hantera det ansträngda läget. Den totala vårdplatssituationen följs noggrant, samtidigt som det vidtas åtgärder för att stoppa smittspridningen av såväl calicivirus i Varberg som influensa i Halmstad, säger Christer Allenmark, chefläkare vid Hallands sjukhus i ett pressmeddelande.

På sjukhuset i Halmstad har man tvingats ställa in ett antal planerade operationer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.