HFAB vill ha städare från området. Foto: SVT

Kräver att städare kommer från Andersberg

Uppdaterad
Publicerad

Det kommunala fastighetsbolaget i Halmstad, HFAB, vill hjälpa sina boende att komma in på arbetsmarknaden. Därför ställer de nu krav på att städföretagen ska anställa långtidsarbetslösa.

HFAB planerar att ge tre arbetslösa boende i Andersberg, en heltidstjänst som städare. Det var när bolaget köpte städtjänster till husen i området som idén föddes – att ge jobb till arbetslösa genom att ställa nya krav i den offentliga upphandlingen. De nya kraven på företaget som man ska köpa städtjänsterna av är att de anställda varit arbetslösa under en längre tid och att de ska bo i husen som ska städas.

– Är man med och får måna om sina egna fastigheter så tror jag också att vi kan få ett väldigt fint städresultat. Man känner liksom lite stolthet för sitt område där man bor och då kanske man gör det lilla extra, när man får arbeta på området, säger Ann-Helene Klasson, upphandlare på HFAB. 

Vill vara ett exempel för andra kommuner

Planerna har funnits under en längre tid men arbetet började på allvar i och med ett nytt EU-direktiv från årsskiftet, som ger större möjligheter att ställa krav i offentlig upphandling. HFAB hoppas nu att andra kommuner följer efter.

– Att fler ska få upp ögonen för vad man kan göra genom upphandling. Kan vi med upphandling bidra till att vi kan få in fler personer på arbetsmarknaden, så är det ett väldigt bra sätt att göra det på, säger Ann-Helene Klasson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.