Kritik mot färdtjänstsavtal

Uppdaterad
Publicerad

Laholms kommuns beslut att teckna ett nytt avtal med Region Halland för färdtjänsten i kommunen väcker reaktioner. Så sent som förra året bröt nämligen kommunen avtalet efter en rad brister och missnöje bland resenärerna.

– Här uppe har det varit rätt mycket strul med förseningar, säger Caroline Nilsson som reser med färdtjänst, och hon för medhåll av Philip Gustavsson.

– De gör bara sitt jobb men jag tycker de ska göra rätt. Jag tycker att de ska hålla tiden eftersom att jag gör det, säger han.

En rad brister

Caroline Nilsson och Philip Gustavsson jobbar inom daglig verksamhet i Laholm. Båda använder sig av färdtjänst och båda har upplevt problem med den samma. I somras sa Laholms kommun upp färdtjänsten med Region Halland efter en rad brister. Bilar som inte kom i tid, dåligt bemötande av chaufförer och bristande trafiksäkerhet vara några av punkterna. Men trots det har kommunen nu valt att återigen använda sig av regionen.

– I en diskussion med Region Halland kom man fram till att man gjort vissa åtgärder och vi är nöjde med det och därför har vi tecknat nytt avtal nu igen, säger moderaten Thomas Jönsson som var med och bröt avtalet i somras men nu ställer sig bakom att man nu tecknat nytt avtal med Region Halland.

Men du var med och bröt avtalet i somras för att det fanns stora brister, varför tecknar man ett nytt med samma leverentör?

– Huvudskälet till att vi tecknar ett nytt avtal är att man från Hallandstrafiken och Region Halland tagit våra synpuntker på stort allvar och försöker åtgärda de brister som vi har påtalat, säger han.

Tror inte att de kommer att hålla

Bland åtgärderna som gjorts handlar en om att resenärerna ska kunna få fram sina synpunkter och klagomål på ett smidigare sätt. Huruvida det kommer att hjälpa återstår att se, men Caroline Nilsson är skeptisk.

-​ Jag tror inte att de kommer att hålla sig till det som de sagt. Det ska bli spännande att se men jag tror inte att de kommer att hålla det, avslutar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.