Läkemedelsverket stoppar nagellack

Uppdaterad
Publicerad

Blåsor, sår och naglar som lossnar. Det är några av biverkningarna från nagellacket Depend gellack som nu får Läkemedelsverket att förbjuda produkten. Men företaget planerar redan att göra om formulan för att kunna återlansera sin storsäljare.

Läkemedelsverket förbjuder företaget Depend Cosmetic från Halmstad att sälja och leverera sitt nagellack Depend gellack. Sedan i höstas har myndigheten fått in 51 rapporter om skador.

– Det handlar om blåsor, sår och olika typer av eksem. I vissa fall har nageln lossnat. Flera har inte kunnat arbeta och vissa har behövt uppsöka sjukvård, säger Monica Tammela, utredare på Läkemedelsverket.

Lacket innehåller ohärdade akrylater som kan orsaka allergier om de kommer i kontakt med huden.

Depend Cosmetics vd Mårten Johansson säger att Läkemedelsverkets beslut känns hårt och att de flesta kunderna är nöjda.

Lacket tillhör företagets fem mest sålda produkter. Det är oklart om beslutet innebär ett totalförbud för produkten eller bara försäljningen i Sverige. Men företaget kommer att se över formulan för att kunna återlansera lacket.

– När vi har en så stor del av kundkretsen som känner att det är en applikationsmetod som passar så är vi inte beredda att ge upp.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.