Manifestation mot utvisning av barn

Uppdaterad
Publicerad

Flera hundra personer samlades på lördagen på Stora Torg i Halmstad i en manifestation för att stoppa utvisningen av de romska barnen som ska utvisas till Serbien med sin mamma. De tre barnen är familjehemsplacerade sen tre år tillbaka och borde få stanna i Sverige,  menar Rädda Barnen, en av de föreningar som stod bakom manifestationen.

Eftersom barnens biologiska mamma inte har kunnat ta hand om barnen så har de bott i familjehem i Halmstadtrakten sen tre år tillbaka. Den äldsta flickan, som är handikappad, har bott i en familj och de två yngre syskonen i en annan familj. Nu har Migrationsverket beslutat att mamman och två av barnen ska utvisas, medan det minsta barnet, som är svensk medborgare, får stanna kvar.

– Den här familjen är romer och de tillhör det allra lägsta sociala skiktet i Serbien. Dessutom är flickan gravt handikappad och behöver väldigt mycket vård och assistans för att kunna leva ett drägligt liv, och därför tror jag inte att de kommer att klara sig, menade Ina Ivanov, som är familjehemsmamma till den handikappade 11-åriga flickan.

Per Sjövall, ordförande i Rädda Barnen i Halland, höll ett tal där han bland annat sa att en utvisning strider mot FN:s konvention om barnens rättigheter. Han sa också att i humanitetens namn bör familjen få stanna i Sverige  och att barnen inte bör ryckas upp från den tillvaro som de under årens lopp lyckats skaffa sig i Sverige.

– Här i Sverige har man ansett att mamman inte kan ta hand om barnen och hur ska hon då kunna göra det när de kommer till Serbien? frågade han. 

– Det finns en paragraf i utlänningslagen som säger att barn ska få uppehållstillstånd om det finns synnerligen ömmande omständigheter och vi anser att det verkligen är synnerligen ömmande omständigheter i det här fallet, sa han.

Och Marita Johansson, som är ordförande i de handikappades referensgrupp i Halmstad, var mycket upprörd.

– Det är inte klokt att skicka iväg en funktionshindrad tjej , att skicka ut ett barn som inte varit med sin mamma på tre år och som är i det läget hon är, det är skandal!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.