Foto: TT

Missade tumör stor som ett mjölkpaket

Uppdaterad
Publicerad

En läkare vid en vårdcentral i Falkenberg kritiseras för att inte ha upptäckt en stor tumör hos en patient.

Patienten sökte på grund av magsmärtor hjälp hos vårdcentralen sommaren 2011, men läkaren skickade hem patienten med medicin mot sura uppstötningar.

Gick ner i vikt

Patienten började må bättre, men smärtan kvarstod och under hösten sökte patienten igen efter att ha fått dålig aptit och gått ner i vikt. Därefter fick patienten genomgå flera undersökningar.

Först när patienten ännu en gång sökte vård, i december, fick patienten en remiss till skiktröntgen. Trots att magen var svullen skickades patienten hem med smärtstillande och en upplysning från läkaren om att det inte var något farligt. Då hade det gått nästan ett halvår sedan patienten först sökte hjälp för smärtan.

Patienten kände tumören själv

När kallelsen till röntgen inte dök upp, på grund av att den inte prioriterats, ringde patienten själv till sjukhuset och fick åka in akut den andra januari. Vid en undersökning av magen kände en annan läkare, på sjukhuset, en tumör som motsvarade ungefär ett 1,5-liters mjölkpaket. Tumören hade patienten enligt anmälan känt själv och påpekat för läkaren på vårdcentralen.

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) kritiserar nu läkaren på vårdcentralen för att vård och behandling inte har skett enligt vetenskap och beprövad erfarenhet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.