Foto: SVT

Nytt integrationsprojekt i Hylte

Uppdaterad
Publicerad

Andelen arbetslösa invandrare har ökat i Hylte. Kommunen vill vända utvecklingen genom ett nytt projekt, Integration Hylte.

I fjol ökade andelen arbetslösa som är utlandsfödda i Hylte från 53 till 60 procent. Nu vill kommunen nå den här gruppen, men även ungdomar, i ett nytt projekt.

– Vi har varit duktiga på integration i den här kommunen och det vill vi fortsätta vara, säger Henrik Erlingson, (C), kommunstyrelsens ordförande i Hylte.

Hur mycket pengar projektet kommer att kosta är ännu inte klart. Kommunen vill finansiera projektet genom att dela på kostnaden med andra myndigheter, som bland annat länsstyrelsen och arbetsförmedlingen.

Projektet är en fortsättning på det projekt som startades i fjol för att hjälpa som de som blev arbetslösa efter varslet på bruket. Då var ett av målen att 70 procent av de uppsagda skulle ha ny sysselsättning inom åtta månader. Det målet har uppnåtts. Det andra målet, att arbetslösheten i kommunen inte skulle vara högre än riksgenomsnittet när projektet avslutades, är mer av ett gränsfall.

– Som det ser ut så klarar vi det precis, säger Henrik Erlingson, (C), kommunstyrelsens ordförande i Hylte.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.