Foto: SVT

Oro för patientsäkerheten inom psykiatrin

Publicerad

Hyrläkarna skulle bort från psykiatrin när politikerna beslutade om totalstopp. Men så har det inte blivit. Riksförbundet för social och mental hälsa är nu oroade för patientsäkerheten.

– En hyrläkare är en som hoppar in när det behövs. Det är ingenting för vår grupp som vill ha kontinuitet i sin hjälp, säger Nicke Nilsson, ordförande för RSMH i Halland, Riksförbundet för social och mental hälsa.

Flera av Nicke Nilssons nära och kära har drabbats av psykisk sjukdom och han har i 20 år engagerat sig för den här gruppen. Nu senast som ordförande för RSMH i Halland. Nicke Nilsson ser hyrläkarna inom psykiatrin som en risk för patientsäkerheten.

– Den blir totalt åsidosatt när man inte jobbar kontinuerligt med en individ. Man måste följa någon under en längre period för man ska kunna förstå deras situationen.

Bengt Eliasson(FP) är ordförande för Driftnämnden Psykiatri i Region Halland och även han vill bli av med hyrläkarna.

– Det är ett dyrt, otympligt och inte patientvänligt system, säger han.

Tar lång tid

2012 togs beslutet om totalstopp för hyrläkare inom psykiatrin i Halland. Trots det är hyrläkarna kvar.

– Det går så där. Jag har god tillförsikt att vi ska lösa det här, men det tar betydligt längre tid än vi trott. Vi har tre vågskålar, arbetsmiljö, patientsäkerhet och kostnader som väger mot varandra hela tiden, säger Bengt Eliasson.

Ni har sagt att ni inte ska ha hyrläkare. Varför har ni inte lyckats med det?

– Det finns inte tillräckligt att rekrytera. Det finns en nationell brist.

Hur patientsäker är psykiatrin i Halland?

– Vi har en hög patientsäkerhet. Det hjälper våra hyrläkare till med, eftersom det är specialister som är inne. Sedan kan den alltid bli bättre med högre kontinuitet, säger Bengt Eliasson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.