Otjänligt vatten i Getinge efter översvämningen

Uppdaterad
Publicerad

E-colibakterier har hittats i dricksvattnet i Getinge. 630 hushåll uppmanas att koka vattnet innan de dricker det eller använder det i matlagning.

– Sannolikt beror det på att smutsigt ytvatten har nått grundvattnet efter den rikliga nederbörden, säger Laholmsbuktens VA:s tillförordnade va-chef Mattias Leijon.

Otjänligt vatten

Sen det kraftiga regnet föll har daglig vattenprover tagits i det översvämningsdrabbade området. Nu visar provsvaren att det finns för höga halter av bakterier, och dricksvattnet klassas därför som otjänligt.

Översvämningar i Västsverige

– Vi har inte fått några indikationer på att någon mår dåligt på grund av vattnet, men vi tar det säkra före det osäkra och uppmanar till kokning, säger Mattias Leijon.

Kokningsrekommendationen gäller enbart Getinge samhälle. Enligt Halmstad kommun har provsvaren från övriga vattenverk kommit tillbaka utan anmärkning.

– Rent dricksvatten finns att hämta vid räddningstjänsten i Getinge.

Ledningarna spolas

Arbetet med att rengöra ledningsnätet pågår, men det finns ingen klar prognos för hur lång tid det kommer att ta innan vattnet är drickbart igen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningar i Västsverige

Mer i ämnet