Ringhals handlar med rysk kärnvapenleverantör

Uppdaterad
Publicerad

Om några månader kommer ett helt nytt kärnbränsle börja användas på Ringhals. Men kritiken är stor. Det ryska företaget som är leverantör, arbetar nämligen inte bara med kärnbränsle- utan även med kärnvapen.

– Jag tycker det är problematiskt att Vattenfall nu bestämt sig att köpa in en ny bränslestav från ett ryskt bolag som också är engagerat i kärnvapenprojekt, säger Åsa Romson, språkrör för Miljöpartiet till SVT Västnytt.

Statligt ägda Vattenfall, har nu bestämt sig för att skaffa en tredje leverantör av kärnbränsle, sedan tidigare importerar man från USA och Frankrike men i april ska fyra sådana här bränsleelement med kärnbränsle komma från Ryssland, till Ringhals.

Ringhals

Enligt Vattenfall är ett av argumenten för att ta in en leverantör till att inte bli för beroende av de andra två och man medger även att det är en prisfråga. Men affären är känslig. Det ryska företaget Rosatom är inte bara involverade i affärer med kärnbränsle utan också med kärnvapen.

Och kritiken som varit har också handlat om risken för korruption. Företaget Rosatom har tidigare haft en korruptionsproblematik, enligt flera medier. Och Ryssland har stora problem med just korruption.

– Vi har våra uppförandekoder och vad det gäller både regeringens och FN:s och IAEA:s rekommendationer. Och i deras rekommendationer finns inga begränsningar för att anlita Rosatom för de här produkterna, säger Per-Olof Nestenborg, chef Vattenfall kärnbränsle.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ringhals

Mer i ämnet