Foto: SVT

Sen vård kan ha orsakat bäbis död

Uppdaterad
Publicerad

En elva månader gammal bäbis i Halmstad avled efter att ha drabbats av urinvägsinfektion. Nu lex Maria-anmäler Hallands sjukhus händelsen till IVO.

Det dröjde sex timmar innan en elva månaders pojke med urinvägsinfektion fick vätska och antibiotika intravenöst, något som kan ha påverkat att han senare avled.

Pojken hade kräkts och haft lös avföring i två dygn när han kom till Hallands sjukhus. Han ordinerades vätska och antibiotika, men på grund av svårigheten att sätta en venkateter dröjde det sex timmar innan han fick dropp.

Tillståndet försämrades, han fick hjärtstillestånd och avled någon timme senare.

– Det kan vara väldigt svårt att sätta kateter på små barn. Pojken var väldigt motsträvig, men oavsett det anser vi att sex timmar är anmärkningsvärt länge och det är därför vi anmäler oss själva, säger chefläkare Christer Allenmark.

Sjukhuset anmäler dödsfallet enligt lex Maria till Inspektionen för vård och omsorg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.