Stor sexbrottshärva på väg att nystas upp

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen fortsatte rättegången mot den 44-årige man i Halmstad som tidigare i somras åtalades för sexbrott mot flera unga män i 20-årsåldern. Utredningen är en av de största som Hallandspolisen jobbat med.

Det var i januari tre män kom till polisstationen i Halmstad. De ville anmäla en 58-årig man för våldtäkt och polisen började nysta i ärendet som efter någon månad kom att fokusera på 44-åringen.

– Utredningen är väldigt allvarlig. Jag kan påstå att det är den största vi har haft under min tid som rotelchef, säger Inger Olsson på vålds- och sexualbrottsroteln som berättar om ett gediget arbete.

sexbrottshärvan i Halmstad

Ska ha uppmanat till prostitution

Mannen som suttit häktad i flera månader misstänks bland annat för våldtäkt, koppleri, och sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning. 

Enligt det första åtalet som kom i våras ska han ha försett de unga männen med bostad och droger.  44-åringen ska enligt åklagaren ha uppmanat de tre männen att prostituera sig. När rättegången idag fortsatte var det bakom stängda dörrar.

– Min klient förnekar alla anklagelser mot honom, säger mannens advokat Leif Silbersky.

Vad har han haft för relation till de målsäganden?

– Det återkommer vi till när han nu ska höras i tingsrätten. Då kommer han att berätta vad han har haft för relation till samtliga målsäganden, svarar Silbersky som berättar att 44-åringen mår dåligt.

– Man mår inte bra när man suttit häktad så länge plus att det hela tiden tillkommer nya omständigheter, säger han till SVT Hallandsnytt.

Misstanke om olaga frihetsberövande

Under sommaren har utredningen växt då fler män trätt fram, åklagaren har väckt åtal ytterligare en gång. Även det handlar om sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.

Dessutom presenterade åklagaren vid senaste omhäktningsförhandlingar misstankar om ännu en våldtäkt, i detta fallet grov. Det åtalet har ännu inte väckts och innefattar även olaga frihetsberövande.

För polisen är det en tuff utredning som fortfarande pågår.

– Det är jobbigt och vi har fått stötta för att få de här pojkarna att känna tillit till polisen. Det är mycket skuld och skam de känner, säger Inger Olsson vid Hallandspolisen till SVT Hallandsnytt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

sexbrottshärvan i Halmstad

Mer i ämnet