Vapnen som användes vid mordet i Falkagård kan kopplas till tidigare skottlossningar i Halland. Foto: SVT/TT

Tre års fängelse för mordplaner

Uppdaterad
Publicerad

Fyra män dömdes idag i Varbergs tingsrätt till tre års fängelse vardera för förberedelse till mord.

Enligt domen ska männen ha planerat en hämndaktion efter mordet på Falkagård i Falkenberg i oktober förra året.

Tre av de fyra männen är släkt med den man som sköts till döds i Falkenberg i höstas. Männen som är mellan 26 och 28 år gamla införskaffade två automatvapen med tillhörande ammunition.

Mord Falkagård

Dömda tidigare

Enligt tingsrätten är det ställt utom rimligt tvivel att männen tillsammans och i samförstånd planerat en hämndaktion mot den eller de som ligger bakom falkagårdsmordet och att vapeninköpet var en del i planeringen att hämnas på mördarna. En av männen har i förhör sagt att om inte polisen lyckas lösa det, så skulle han själv ta hand om det.

En av männens advokat är mycket upprörd över domen när SVT Hallandsnytt pratar med honom.

– Det här är ren Kalle Anka, man har ju fullständigt bortsett från alla dom objektiva omständigheter som talar emot att man skulle planerat att beröva någon om livet, säger en av männens advokat Anders Lindstrand. 

Alla ska överklaga

Åklagaren däremot tycker att det var en bra dom.

– Tingsrätten har ju dömt till förberedelse till mord, precis som åtalet var, så då var vi ju rätt ute, säger en av åklagarna Klas Lundgren.

Tre av männen är tidigare dömda för en rad brott, bland annat narkotikasmuggling, rån och misshandel.

Båda åtalen har väckts vid Varbergs tingsrätt men rättegångarna har hållits i Göteborg av säkerhetsskäl. Samtliga av männens advokater kommer att överklaga domen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mord Falkagård

Mer i ämnet