Översvämningen i Getinge kostar miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Det är drygt två månader sedan som kraftiga översvämningar drabbade Getinge utanför Halmstad. Många fick sina hem förstörda och kostnaderna för skadorna uppgår till mångmiljonbelopp. För Pernilla Elmdahl och hennes familj, som fick hela sin lägenhet förstörd, har livet nu fortsatt – med ett tillfälligt boende i en lada.

– Det har varit sorgligt, det som har hänt. Men det som är bra är att vi har fått ett nytt hem, säger Pernilla Elmdahl till SVT Hallandsnytt.

När Pernilla Elmdahls hem totalförstördes av översvämningarna var sonen Simon var bara några månader gammal. Familjen vaknade mitt i natten av att räddningstjänsten knackade på dörren och vatten rann in i lägenheten. En av få saker de hann rädda var skötbordet.

Översvämningar i Västsverige

I dag har det hittat ett tillfälligt boende i Kvibille, knappt åtta kilometer söder om Getinge. Familjen hyr ovanvåningen i en lada och här kan de bo tills det är dags att flytta tillbaka, om drygt tio månader. Situationen har lugnat ner sig, men händelserna i Getinge sitter kvar.  

– Jag tänker fortfarande på det. Att det som har hänt är sorgligt, säger Pernilla.

Skador för mångmiljonbelopp

Kostnaderna för skadorna är fortfarande preliminära. HFAB säger till Hallandsnytt att de har fastighetsskador på runt 15 miljoner kronor. Utöver det har försäkringsbolagen tillsammans en kostnad på mer än 9 miljoner kronor – huvudsakligen handlar det om skador på ägodelar.

– Det blev väldigt stora skador, på Klockarevägen bland annat. På grund av att husen ligger väldigt lågt, vilket medför att det mesta har blivit skadat i de aktuella lägenheterna, säger Justin Petersen, gruppchef på Länsförsäkringar Halland.

Blev skadorna värre än vad ni befarade?

– Nej jag tror vi hade en ganska klar bild gällande omfattningen på det här, säger Justin Petersen.

”Vi saknar Getinge”

Pernilla och hennes familj är tillbaka i vardagen. Men hon ser fram emot att flytta tillbaka igen, när lägenheten väl är färdigrenoverad.

– Vattnet är borta och de håller på att torka ur och de har tagit väck skåp, garderober och badkar.

– Vi saknar Getinge båda två. Det är mitt hem, säger Pernilla Elmdahl till SVT Västnytt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningar i Västsverige

Mer i ämnet