Foto: TT

Tveksam ”oxfilé” återkallas

Uppdaterad
Publicerad

Djupfryst kött på en pizzeria i Hyltetraken i Halland skulle enligt märkningen vara oxfilé – men en första analys visade att det varken var nöt- eller fläskkött, inte heller häst. Nu återkallar dagligvarujätten Axfood köttet, som sålts i tre snabbgrossbutiker i Sverige.

När en pizzeria i Hylte kontrollerades av en livsmedelsinspektör tidigare i höst hittades kött som kom från vattenbuffel. Vad köttet som hittades på den andra pizzerian kommer ifrån för djur är ännu oklart. Det analyseras nu på nytt.

De snabbgrossbutiker som sålt köttet har inte privatpersoner som kunder, utan företag och restauranger. Axfoods presschef Ingmar Kroon säger till TT att han är förvånad, eftersom det återkallade köttet kommer direkt från Nya Zeeland från ett företag som anses pålitligt.

– Jag är jätteförvånad om något skulle ha gått fel i den här leveranskedjan som är så kort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.