Varning för döva bedragare

Uppdaterad
Publicerad

Bedragare som utger sig för att vara dövstumma och vill ha pengar, härjar i Halland. Men trots att polisen fått in flera anmälningar har dom haft svårt att gripa nån.

Bedragarna går fram till folk på stan och utger sig för att tillhöra en dövstum förening. Därefter ber dom att man ska skriva på en insamlingslista för att sen försöka få en summa pengar på hundratals kronor.

Polisen har under en tvåveckorsperiod fått in anmälningar och telefonsamtal om försök till bedrägeri och ofredande från framförallt Varberg och Halmstad.

Sveriges dövas riksförbund är upprörda och vill varna folk på stan. Dom säger att problemet finns över hela landet men att det trappats upp sista veckorna.

”Vi tror inte att de är döva”

Polisen säger att bedragarna är kringresande över hela Europa och stora delar av Sverige. Sen några veckor tillbaka är dom i Halland hänger då oftast utanför stormarknaderna.

På Sveriges Dövas Riksförbund har Helene Fremnell, kommunikationsansvarig, blivit nedringd den senaste veckan om de misstänkta bedragarna.

– Vi tror inte att de är döva. Och de företräder definitivt inte Sveriges Dövas Riksförbund, säger hon om tiggarna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.