Rådet är att inte klappa älgarna Foto: Tobias Härstedt

Varning för tama älgar

Uppdaterad
Publicerad

I Halmstad varnas nu befolkningen för att konfrontera den älgfamilj som rör sig i delar av staden.

– De kan vara livsfarliga, säger Halmstads naturparksmästare Tobias Härstedt.

Det är en älgfamilj med två kalvar som slagit sig ner i ett område i Halmstad. Naturparkmästaren varnar nu folk för att konfrontera de stora djuren. Älgarna ska ha hittat ett gott liv i trädgårdarna i området.

– De lockas in av äpplen och skott och kvistar från fruktträd. De serveras ju ett riktigt smörgåsbord där inne, säger Tobias Härstedt.

Klappad på mulen

Men det oroar honom att älgarna nu blivit så vana vid människor och framförallt att människor blivit så vana vid dem. Han berättar om en man som ska ha gått fram och klappat en av dem på mulen.

– Tänk om hans hund hade skällt eller om mobiltelefonen hade börjat ringa. Då kunde det precis hur som helst, säger Tobias Härstedt.

Det är i området Bergsgård, Söndrum och ut mot Tylösand som älgar observerats och utan polisens tillstånd kan familjen inte skjutas av. Än så länge har polisen inte gett något sådant tillstånd.

Ulrika Lindgren bor i Bergsgård och har träffat på älgarna. Hon tycker att det är obehagligt att älgfamiljen slått sig ner i området.

– Jag är uppvuxen på landet så jag är van vid djur men älgko med kalvar har jag stor respekt för. Det finns ju många barn i området, säger Ulrika Lindgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.