Jonas Floroin, en av de översvämningsdrabbade på Åstorpsgatan.

Vattnet forsade in i källaren

Uppdaterad
Publicerad

På Åstorpsgatan gick vattnet inte att hejda. I flera hus strömmade ner i källare och garage.

– Det stod mellan tio och femton centimeter här, berättar Jonas Florin.

En 15 centimeter hög tröskel som murats upp mot garaget gjorde att översvämningen i hans fall kunde begränsas till ett par rum.

– Jag sänder ett särskilt tack till farfar i himlen för att han tänkte på den när han byggde huset. Utan den hade skadorna blivit betydligt värre.

Andra hade inte samma tur. I fyra fastigheter pågår länspumpning, uttorkning och städning i spåren efter morgonens översvämning.

En gemensam restvärdesledare anlitad av försäkringsbolagen besökte redan under tisdagen de drabbade för en första inspektion.

– Skadorna kunde begränsas tack vare att NSVA kunde lokalisera läckan, säger restvärdesledaren Jonas Hellsten. Det var enorma mängder vatten som strömmade ut på kort tid.

I ett första skede fanns också en oro för att vattnet skulle kunna forsa upp via dagvattenbrunnar på andra håll i staden. Men så blev det inte.

– Läget är stabilt nu, konstaterar Jonas Hellsten på tisdagseftermiddagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.