Här påstår läkaren att sjukdomen inte finns

Uppdaterad
Publicerad

Trots att hans sjukdom är konstaterad sen länge, så hävdade läkaren att hans sjukdom inte finns. – Han påstod att det var ett rent påhitt, säger Bjarne Kvilvang till SVT Nyheter Jämtland.

Bjarne Kvilvang är född i Norge men bor sen länge i Sveg med sin familj. Redan som 18-åring kom dom första symtomen på överkänslighet mot smärta, och det har successivt blivit värre med åren.

Eftersom Bjarne arbetat en stor del av sin liv i Norge så gjorde man där en omfattande utredning som konstaterade att han led av fibromyalgi. En likadan utredning har sen också gjorts i Sverige med samma resultat.

LÄS OCKSÅ: Primärvårdschefen reagerar kraftigt

Bjarne har på senare tid varit sjukskriven på 75%. Meningen var att han före jul skulle ha ett möte med läkare, försäkringskassa och arbetsförmedlingen för att få ett permanent beslut på sin arbetsförmåga. Men mötet blev inte av så Bjarne behövde få sin sjukskrivning förlängd och fick tid hos en läkare som han aldrig tidigare träffat.

– Han påstod att fibromyalgi var ett rent påhitt och inte hade det något diagnosnummer. Han brydde sig inte om mina tidigare utredningar hos specialister för han tyckte själv han var en specialist inom smärtproblematik, säger Bjarne Kvilvang.

Spelade in samtalet

Eftersom Bjarne ganska fort förstod vartåt det lutade, valde han att spela in samtalet i sin telefon. I inspelningen hör man läkaren vägra Bjarne fortsatt sjukskrivning eftersom han anser att fibromyalgi inte finns. Hör samtalet i inslaget ovan.

Samtalet kom i stället mest att handla om hur man ska försörja sig genom att jobba så få timmar som möjligt. I inspelningen pratar läkaren om att han känner flera som jobbar 25 procent men som ändå tjänar 100.000 i månaden, som han själv gör.

Många får vänta på diagnos

Fibromyalgi är historiskt sett en omtvistad sjukdom som kan vara svår att diagnostisera. Den har kallats ”kärringsjukdom” eftersom 9 av 10 som drabbas är kvinnor. Det finns idag inget botemedel och många väntar åratal för att ens få rätt diagnos. Men fibromyalgi är ändå sen länge godkänd av försäkringskassan.

Ny läkare förlängde sjukskrivningen

Bjarne hade tur att han hade en ny läkartid med en annan läkare redan dagen efter. Det handlade egentligen bara om att förnya receptet på sin medicin, men besöket kom att handla om mer än så.

– Han hade inga problem med att hålla med om min dignos på fibromyalgi, och han förlängde också min sjukskrivning.

Bjarne har valt att anmäla hela händelsen till patientnämnden. Han har efter lite påtryckningar fått en ursäkt via epost från enhetschefen, samt pengarna tillbaka för läkarbesöket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.