Primärvårdschefen: ”Det känns inte professionellt”

Uppdaterad
Publicerad

Primärvårdschefen Anna Granevärn reagerar kraftigt på att Bjarne Kvilvangs läkare hävdade att hans sjukdom inte finns. Hon poängterar att fibromyalgi visst är en sjukdom.

Bjarne Kvilvang spelade in när läkaren påstod att hans sjukdom bara var ett påhitt. SVT Nyheter Jämtland har spelat upp samtalet för Primärvårdschefen.

–Jag blir väldigt taget av det här. Det känns inte professionellt och det är inte patienten i fokus. Nu kom läkarbesöket mer att handla om andra saker, hur man tjänar pengar och hur mycket administration det skulle bli att skriva ett läkarintyg, säger Anna Granevärn.

Läkaren i fråga är en så kallad stafettläkare, men även om det var första gången som just Bjarne träffade honom, så har han jobbat ganska mycket och under längre tid på Hälsocentralen i Sveg. Visst kan det vara svårt med kontinuitet för en stafettläkare, men det är ingen ursäkt, menar Anna Granevärn.

– Det är klart att det kan vara svårt att sätta sig in i tunga ärenden snabbt, men samtidigt tänker jag att jobbar man som stafettläkare så är det ju ett arbetsätt man har valt i stället för att satsa på kontinuitet och ta en fast anställning.

Bjarne träffade redan dagen efter en annan stafettläkare som gjorde en helt annan bedömning. Att två läkare gör så olika bedömning är inte bra , menar Anna Granevärn. 

– Det ska inte vara så stor skillnad mellan två läkare, så därför är det jätteviktigt att vi tittar på vad som har hänt i det här fallet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.