Lodjuren ökar

Uppdaterad
Publicerad

Antalet lodjur ökar i Jämtlands län och har fördubblats på tre år. Det visar den senaste lodjursinventeringen.

Den senaste inventeringen av antalet lodjur från vintern 2014/2015 visar att antalet lodjur ökar i Jämtlands och Norrbottens län.

I Jämtland dokumenterades 36 familjegrupper av lodjur i vinter.  En ökning från 21 familjegrupper vintern innan, år 2013/2014. Året dessförinnan, vintern 2012/2013 var antalet familjegrupper lodjur 15. Ökningen har alltså varit kraftig i länet.

– Att ökningen skulle gå så här fort i länet hade man ju inte trott, säger inventeringsansvarig vid länsstyrelsen Lars Liljemark.

De senaste tre åren har det inte varit någon licensjakt.

– Det är en viktig orsak, men också att det har varit gott om föda för lodjuren, gott om sorkar. Och många (lodjurs) ungar har överlevt, säger inventeringsansvarig vid länsstyrelsen Lars Liljemark.

Flera djur som dokumenterats i länet vandrar över gränsen till andra län. Av de 36 som dokumenterats i år delades två med Västerbotten, ett djur med Västernorrland, en med Gävleborg och två med Norge.

I hela Sverige finns numera totalt 1020 djur, enligt inventeringens populationsberäkning. Av dem fanns 175 familjegrupper i Sverige. En ökning från 144 familjegrupper året innan, vintern 2013/2014. Året dessförinnan – vintern 2012/2013 dokumenterades 197 familjegrupper i hela landet.

Inventeringar förbättras

För att öka kvaliteten i inventeringarna i hela landet – och för att nå bättre resultat i snöfattiga områden – samarbetar Naturvårdsverket numera med Jägareförbundet.

‒ Att jägarna deltar i detta viktiga arbete är mycket värdefullt för rovdjursförvaltningen, säger Magnus Kristoffersson, vilthandläggare på Naturvårdsverket.

Till hösten kommer ytterligare satsningar att göras för att förbättra inventeringarna. Då kommer Naturvårdsverket att inleda ett arbete för att utveckla en standardiserad metod för kameraövervakning. Det blir ett komplement till de observationer som idag används som grund vid inventeringar av lodjur. I det arbetet kommer Naturvårdsverket att samarbeta med länsstyrelserna, Svenska jägareförbundet och forskare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.