Ökning öppnar för lodjursjakt

Uppdaterad
Publicerad

Licensjakt på lodjur kan återigen bli aktuell i länet när stammen nu ökat kraftigt. Det står klart efter den senaste lodjursinventeringen.

I vinter dokumenterades 36 familjegrupper av lodjur i Jämtlands län, en klar ökning från året innan då 21 familjegrupper fanns i länet och en fördubbling jämfört med året dessförinnan då antalet familjegrupper var 15 stycken. Det visar den senaste lodjursinventeringen.

Nu kan licensjakt på lodjur återigen bli aktuell i länet.

– Det finns utrymme för lodjursjakt, det visar inventeringen. Men det är länsstyrelsen som fattar beslut om det, säger Magnus Kristoffersson, vilthandläggare vid Naturvårdsverket.

På länsstyrelsen säger man att beslut om eventuell lodjursjakt fattas först efter att länsstyrelsens viltlförvaltningsdelegation bestämt vilka förvaltningsmål – det vill säga miniminivåer för antalet djur som ska gälla. Det beslutet är ännu inte fattat. Men populationen av lodjur i länet ligger klart över naturvårdsverkets regionala miniminivåer, som också är en viktig utgångspunkt.

I december 2014 fastslogs att det ska finnas minst 20 familjegrupper av lodjur i varje län. Det antal som dokumenterades i länet i vinter på 36 familjegrupper var alltså klart över den nivån.

– Men vi brukar läggas oss lite över den nivån, vi behöver ha lite marginal. säger Ruona Burman, enhetschef vid länsstyrelsens naturvårdsenhet.

Men även med marginal så är antalet nu klart över minigränsen. Det kan med andra ord öppna för att det, efter tre år utan jakt, nu kan bli aktuellt med licensjakt på lodjur igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.