Så avslöjar Systembolaget langarna

Uppdaterad
Publicerad

I studenttider sätts de anställda på Systembolaget på prov. Många unga vill ha alkohol – och det är inte få som försöker köpa ut.

Systembolaget har ett tydligt uppdrag att aktivt förhindra langning. Och så här i studenttider sätts de anställda på prov.

Det är många ungdomar som försöker få tag i alkohol, menar Arne Dyvinger på Systembolaget i Östersund. De anställda försöker hellre stoppa en för mycket än missa en langare.

– Vi som sitter i kassan måste vara modiga och föra en dialog om vi ser ett misstänkt köp, säger Arne Dyvinger. De som sitter i kassan får information från folk på golvet.

Indikationer på att langning är på gång kan vara ett helt gäng ungdomar är där och bara en verkar ha åldern inne eller att välkända kunder plötsligt byter den dagliga ölen mot rosévin. Man har även stoppat föräldrar när det är uppenbart att de handlar till studenten som går bredvid. De anställda håller också ögonen öppna om någon kommer in flera gånger eller verkar ha många beställningar att hålla reda på.

– De kan gå och kolla listor i mobilen, eller vi hör att de får beskrivningar i mobilen, säger Arne Dyvinger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.