Församlingen har 500 medlemmar – men ingen egen lokal

Uppdaterad
Publicerad

Den kristna eritriansk-ortodoxa församlingen i länet har drygt 500 medlemmar. Men någon egen kyrka har de inte. Något som orsakar en hel del problem.

– Vi är en församling med 500 medlemmar, ändå har vi ingen egen lokal, säger Akbau Mehary.

Det är lördag förmiddag. Lugnviks kyrka är i princip fullsatt. Sedan några månader tillbaka hyr den eritriansk-ortodoxa kristna församlingen in sig här.

– Tidigare var vi i Betelkyrkan i centrala Östersund men i somaras sade de åt oss att vi inte kunde vara där längre, säger Tesfay Okba.

Varför vet inte församlingen. Istället fick de hjälp av svenska kyrkan att hitta ny lokal. Så nu hyr de alltså in sig i Lugnviks kyrka tills vidare.

– Normalt ber vi på söndagar men nu får vi vara här på lördagar eftersom de använder lokalen till ordinarie verksamhet på söndagar, säger Zemen Weldu.

Får hämta rekvisita

Ingen av de som SVT pratar med tycker det här är en särskilt bra lösning. Lokalen är trång och varje lördag måste församlingens medlemmar åka och hämta den rekvisita som krävs i ett förråd som ligger på Frösön. Det handlar om till exempel tavlor, instrument och ett skynke som täcker det ordinarie altaret.

– Det är inte bra, säger Lwam Gonetse.

Församlingen hoppas nu få hjälp av Östersunds kommun att hitta en mer permanent lokal. Åtminstone under några år framöver. Målet på sikt är sedan att församlingen ska ha råd att köpa en egen lokal.

Dessutom skulle de vilja ha en samlingslokal där de kan träffas även på andra dagar. Församlingslokalen har en livaktig kör som vill träna flera gånger i veckan.

– Som det är nu får vi träna i anslutning till gudstjänsten vilket inte är bra. Vi vill träna oftare så att vi blir duktiga, säger Zemen Weldu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.