Yrkar på livstid för misstänkt torped

Uppdaterad
Publicerad

Vid slutpläderingarna i den så kallade imamrättegången yrkade åklagaren på livstids fängelse för den misstänkte torpeden. Tingsrätten beslutade att den åtalade ska bli kvar i häktet i väntan på dom.

Den senaste veckan har Östersunds tingsrätt varit skådeplatsen för vad som närmast kan liknas vid en klassisk spionroman.

Det var osannolikt att ett dåd som det mot imamen skulle utspelas i Strömsund, av alla ställen. Men kanske var det ännu mera osannolikt att Ryssland skulle lämna ut den man som åklagaren hela tiden ansett vara den skyldige attentatsmannen.

Mordförsök på Imam

Som ett ok över hela förhandlingen har en tidigare domstolsförhandling svävat. Där friades två personer som åklagaren Krister Petersson anser var medhjälpare till den nu åtalade mannen.

Trots allt var nog bevisläget starkare för åklagaren i den här rättegången.

Advokaten: ”Brister i utredningen”

Försvarsadvokaten Jorge Concha hävdade att hans klient är oskyldig:

– Det finns många brister i utredningen. Åklagaren kan inte binda det upphittade vapnet till beskjutningen av imamen och han kan inte heller binda min klient till vapnet, menade Concha.

Målsägandebiträdet Johan Rainer presenterade en klart uppseendeväckande uppgift under rättegångens slutfas. Den åtalade 37-åringen hade ideligen telefonkontakt med en man i Moskva vid tiden för mordförsöket. Den mannen har i sin tur bindningar till ett attentat mot en uzbekisk imam i Turkiet.

– Uppgifterna har jag fått från den turkiska utredningen. De har inte utlämnats till oss på den officiella vägen men jag tycker ändå att de i högsta grad är intressanta. De stärker uppfattningen att uzbekiska staten låg bakom attentatet i Strömsund, säger Rainer.

Fällande dom sänder signal

Det har funnits ett tydligt exiluzbekisikt intresse för rättegången. Exempelvis har lokala mediers direktrapportering löpande översatts till uzbekiska på en facebooksida.

Imamens son, David Nazarov, tror att en fällande dom trots allt kommer att sända en signal till den uzbekiska staten.

– Men de kommer inte att sluta med att försöka avrätta meningsmotståndare som fått skydd utomlands, tror David Nazarov.

– Det är det enda sätt de kan agera på med viss framgång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordförsök på Imam

Mer i ämnet