Banken stoppar företagarnas kontanter

Uppdaterad
Publicerad

Företagarna kan tvingas åka de elva milen tur och retur till Strömsund för att banka sina kontanter. Handelsbanken menar att det handlar om rånrisken.

Från årsskiftet vill Handelsbanken i Backe att företagarna åker någon annanstans för att banka sina pengar. Dyrt och krångligt, säger ICA-handlaren Mikael Lindberg, som befarar att servicen kan bli ännu sämre i framtiden.

– Jag är orolig för att möjligheten att ta ut växelpengar bir nästa steg. Då måste vi ha ett fullserviceavtal med värdetransportföretaget och då handlar det om en kostnad på 60.000 per år.

Handelsbanken har idag det mest omfattande kontorsnätet på landsbygden, men även där har man alltså beslutat att dra ner på kontanthanteringen.

– Det har med säkerheten att göra. Det inte säkert både för oss personal och kunder att stå räkna pengar över disk, säger David Sjödin på Handelsbanken i Backe.

På Handelsbanken uppger man att man funderar på en lösning, men den handlar i dagsläget om att företagarna får åka de fem och halv milen till Strömsund för att banka sina dagskassor.

– Det innebär en och en halv timme för mig. Jag måste ha en vikarie och sedan är det dyrt, säger Mikael Lindberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.