Per Åsling (C) Foto: SVT

C vill ha frizon med Norge

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet i Jämtland/Härjedalen vill ha ett tätt samarbete med norska Tröndelag. Enklare export och import och en gemensam rovdjurspolitik är några punkter som lanseras.

Det är redan i dag många jämtar och härjedalingar som åker till Tröndelag för arbete och studier. Trönderna å sin sida, kommer till oss för att handla och turista. Men Centerpartiet menar att det finns många hinder för näringslivet som måste rivas.

– Vi vill införa en ekonomisk frizon, säger Per Åsling (C), riksdagsman och ordförande för länscentern. Vi vill att skatter och avgifter ska sänkas och att byråkrati och regler plockas bort.

Val 2014 – Mittnytt och Jämtlandsnytt

Norge är som bekant inte med i EU, men väl med i EES – det ekonomiska samarbetet i Europa. Därför, menar Per Åsling, borde samma spelregler gälla mellan Jämtland och Tröndelag som mellan Sverige och övriga EU-länder.

Centern vill också satsa mer på järnvägen över gränsen. Dels vill de utveckla trafiken på Meråkerbanan och dels utreda en järnväg mellan Sveg och Röros.

När det gäller rovdjuren, som i sig är gränslösa, vill Centerpartiet se en gemensam rovdjurspolitik för Jämtland/Härjedalen och Tröndelag. I dag styrs mycket av den svenska rovdjurspolitiken av EU.

– Nu är det ju i första hand fråga om hur rovdjuren ska förvaltas, säger Per Åsling. Det är viktigt för boende vid gränsen och näringslivet att rovdjurspolitiken och dess tillämpning fungerar på ett bra sätt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014 – Mittnytt och Jämtlandsnytt

Mer i ämnet