900 tågade mot rasism och för nazistfritt Jämtland

Uppdaterad
Publicerad

Efter naziattacken i Kärrtorp arrangerades under söndagen en välbesökt demonstration på Stortorget i Östersund.

Det var ett långt tåg som gick genom Östersunds gator på söndagen. Man skanderade ”inga nazister på våra gator”, men det fanns också paroller mot rasism och för tolerans.

Nazistfritt Jämtland var rubriken på demonstrationen. Tillståndet hade sökts av Vänsterpartiet, men på plats fanns politiker från olika partier. Efter demonstrationen på Stortorget var det tal av Erwin Marklund som var med vid demonstrationen i Kärrtorp. Han passade på att polemisera mot lokaltidningarna, som hade likställt nazisternas våld med vänsterns motattack vid demonstrationen i Kärrtorp.

”Vi vill visa vårt stöd med Linje 17 och alla deltagare i Stockholm med att anordna denna demonstration i Östersund för att visa att vi i Jämtland inte heller accepterar nazister och deras odemokratiska metoder. Vi vill stödja demonstranternas aktion mot nazism. Vi vill ha ett Jämtland utan intolerans!”, skrev arrangörerna inför mötet.

Det var en veclka sedan som medlemmar i organisationen Svenska Motståndsrörelsen attackerade en fredlig demonstration mot nazism i Stockholmsförorten Kärrtorp. Flera personer skadades.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.