Foto: SVT

Ingen lojakt i år

Uppdaterad
Publicerad

Det blir ingen licensjakt på lodjur i vinter, det har Länsstyrelsen i Jämtland beslutad. Anledningen är att det är för få föryngringar.

Licensjakten på lodjur börjar normalt sett den 1 mars. Men i vinter blir det ingen jakt och inte heller i fjol blev det någon licensjakt. Anledningen är att antalet föryngringar – kullar – är för få.

Inventeringen som gjorts visar på 19 föryngringar i länet och det är för få för att en licensjakt ska tillåtas.

– Det är väl helt klart att lodjursstammen inte tål en så kraftig avskjutning som det har varit, säger Mikael Wallén, naturvårdshandläggare vid länsstyrelsen till SVT Jämtlandsnytt.

Även förra året, 2013, ställdes jakten in på grund av att det var för få föryngringar. Sedan 2010 har det varit en hård jakt på lodjur. Då bestämde viltförvaltningsdelegationen ett mål för hur stor lodjursstammen i länet ska vara.  Vissa år har licenskvoten på lodjur varit 60 djur i Jämtlands län.

I övriga norrlandslän blir det en liten jakt. I Norrbotten får 4 lodjur fällas, i Västerbotten och Gävleborg 6. Västernorrland har ännu inte fattat något beslut.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.