Många politiker hoppar av

Uppdaterad
Publicerad

Sedan förra valet har 17 politiker hoppat av sina uppdrag i landet. Varje vecka. Totalt har 3 271 politiker lämnat sina uppdrag sedan 2010.

Det handlar om politiker som lämnat sina uppdrag i kommunfullmäktige, landsting eller riksdag under den pågående mandatperioden. Och Östersund är den kommun i landet som är värst drabbad, med hela 30 avhopp.

I Västernorrland ”toppar” Sundsvalls kommun med 19 avhopp. 3 271 avhopp (i statistiken ingår även politiker som avlidit) är en rätt kraftig ökning jämfört med förra mandatperioden. Då lämnade ca 2 800 politiker sina uppdrag.

Val 2014 – Mittnytt och Jämtlandsnytt

Om man tittar på vilket parti som drabbats av flest avhopp så toppar Sverigedemokraterna överlägset. Hela 59 procent (eller 3 av 5) av de Sverigedemokratiska politikerna har lämnat sina uppdrag sedan valet 2010.

Det är nyhetsbyrån Siren som sammanställt uppgifter från Valmyndigheten och gäller avhopp som är registrerade före den 25 juni i år.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014 – Mittnytt och Jämtlandsnytt

Mer i ämnet