Misstänkte vargjägaren talar ut

Uppdaterad
Publicerad

Det var för två år sedan som fem män greps misstänka för illegal vargjakt i ett revir i södra Härjedalen.

Utredningen om grovt jaktbrott blev mycket uppmärksammad och rättsprocessen pågår fortfarande.

Nu väljer en av de misstänkta att träda fram och tala om fallet.

– Det var en söndagsmorgon med fint väder, så vi bestämde oss för att åka ut och kolla efter bäver i bävergnag. Då plötsligt kom en polishelikopter över oss och roterade runt och vi förstod väl att det var oss han var intresserad av när han inte passerade vidare.

Känner sig kränkt

Så förklarar Anders Dunder att han befann sig i vargreviret när polisen slog till. I två år har han nu varit misstänkt för förberedelse till grovt jaktbrott. Han är kritisk till att utredningen dragit ut på tiden och tycker att han redan innan rättegången blivit märkt som tjuvjägare.

Misstänkt illegal vargjakt 2016

– Det har tagit mentalt på oss alla fem. Man får blickar när man är på affären och folk säger saker. Det är kränkande helt enkelt, säger Anders Dunder. 

Uttalad vargmotståndare

Anders Dunder hymlar samtidigt inte med sitt vargmotstånd. Han har länge engagerat sig för en ökad vargjakt.

– Jag har stått för manifestationer och varit kritisk. På min bil har jag dekaler med ”Nollvision för varg” och ”Våga vägra varg”. Men om man kan bli dömd för en sådan här sak för att man har dekaler på bilen, då är det skrämmande. 

Jämtlandsnytt: Är det inte så att ni var ute och planerade en jakt på varg?

– Absolut inte. Är man så dum att man går ut och provar det på nysnö då ska man åka dit.  

Långdragen utredning

Enligt åklagaren Åse Schoultz beror den långa handläggningstiden på att polisen i Dalarna, som utrett ärendet, inte haft tillräckligt med resurser för att utreda jaktbrott. Bristen på utredningspersonal har bland annat berott på sjukskrivningar. Detta bekräftas av polisen som även säger att den långa utredningstiden berott på att fallet varit mycket omfattande och att man väntad på provsvar från Statens kriminaltekniska laboratorium.

Åklagaren Åse Schoultz säger till Jämtlandsnytt att utredningen nu precis har blivit färdig och att hon räknar med att väcka åtal inom de närmaste veckorna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt illegal vargjakt 2016

Mer i ämnet