Rättegång om misstänkt vargjakt

Uppdaterad
Publicerad

I maj 2012 greps dom, misstänkta för försök till organiserad vargjakt i Tandsjöreviret mellan Dalarna och Härjedalen. På måndag inleds rättegången mot dom fem männen i Mora tingsrätt, samtliga åtalade för grovt jaktbrott.

Vad var det egentligen som hände den där majdagen för närmare två och ett halvt år sedan, vid Ulvjö i nordvästra Dalarna? Enligt dom fem åtalade männen från Jämtland spanade man efter bäver i nysnön, men enligt åklagare Åsa Schoultz handlade det om organiserad illegal jakt på varg i det så kallade Tandsjöreviret.

– Jag gör ju gällande att dom ska dömas till grovt jaktbrott, då dom har varit i reviret och spårat, sökt och förföljt vargar i syfte att skada eller döda, säger hon.

Misstänkt illegal vargjakt 2016

Enligt åtalet ska en av dom, en nu 30-årig man, med hjälp av skoter utrustad med GPS och ett så kallat hundhalsband, letat upp, förföljt och ringat in vargarna i området. Samtidigt ska de övriga männen ha väntat, beredda att skjuta. Men inga tydliga bevis finns, som till exempel en dödad varg, men åklagaren anser sig ha flera indicier som pekar på samma sak. Det handlar om naturbevakares vittnesuppgifter, gps-trafik, fotspår, gömd ammunition och sms-trafik. Men dom åtalade männen nekar till brott. I förhör hävdar dom bestämt att det var rekognosering inför bäverjakt det var frågan om.

En av de åtalade, Anders Dunder lät sig intervjuas i maj i år och sa då så här när Mittnytts reporter ställde frågan om det inte var så att männen var ute och planerade jakt på varg den aktuella dagen:

– Absolut inte, är man så dum att man går ut och provar det på nysnö, då ska man åka dit.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt illegal vargjakt 2016

Mer i ämnet