Elever nekar till sexuellt tvång

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen inleddes rättegången mot tre elever från Åre skidgymnasium som misstänks för att ha kränkt en annan elev grovt.

I januari polisanmäldes flera elever vid Åre skidgymnasium misstänkta för att ha kränkt en annan elev grovt. Det hela ska ha inträffat i början av december på elevhemmet i Järpen. Åklagaren yrkade på 120 timmars ungdomstjänst för två av dom tre åtalade och hälften så lång tjänst den tredje som står åtalad för medhjälp.

Filmade och fotograferade

De tre som åtalades och nu står inför rätta misstänks för sexuellt tvång och medhjälp till sexuellt tvång. De ska ha utnyttjas sitt offers försvarslöshet på grund av berusning. Bevisningen bygger enligt åklagaren på förhör med offret och de misstänkta. Bilder och filmer tagna i samband med händelsen finns också. De åtalade ska också ha gjort vissa medgivanden men anser inte att det rör sig om en kränkning.

Kränkningar på skidgymnasium

– Rättsväsendet ser oerhört allvarligt på det här, det rör sig om grova kränkningar, säger kammaråklagare Emil Westlin till SVT Jämtlandsnytt.

Skadeståndskrav

När rättegången inleddes i Östersunds tingsrätt krävde brottsoffrets advokat 60 000 kronor i skadestånd för kränkning och ytterligare 6 000 kronor för sveda och värk.

– Den utsatte mår inte bra efter det som hänt och den efterföljande mediala uppmärksamheten, säger kammaråklagare Emil Westlin.

Alla nekar

Samtliga tre åtalade förnekar brott och bestrider kravet på skadestånd.

– Det var en lek, säger en av försvarsadvokaterna Jan Heilborn till SVT Jämtlaandsnytt.

Som spårade ur?

– Möjligen.

Efter inledande anföranden beslutade rätten att resten av förhandlingarna ska föras bakom stängda dörrar. Alla åhörare och journalister fick då lämna lokalen.

Vittne hörs

Ett vittne som varit på plats när de påstådda övergreppen inleddes kommer under dagen att höras av rätten. 

Enligt åklagare Westlin är straffvärdet för brottet ett års fängelse, om de misstänkta varit vuxna. Nu räknar han med ett mildare straff.

SVT Jämtlandsnytt finns på plats i tingsrätten och rapporterar fortlöpande under dagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kränkningar på skidgymnasium

Mer i ämnet