Rovdjursdödad ren Foto: SVT

Rovdjurstrycket för högt

Uppdaterad
Publicerad

Jan Persson från Njaarke sameby har avvecklat sitt renföretag på grund av rovdjurspolitiken, och en ny studie visar att rovdjurtrycket i hans sameby är väldigt högt.

Rovdjurstrycket är så hårt att rennäringen på vissa håll är på väg att helt enkelt kollapsa, det berättade vi tidigare i veckan. En som redan har slängt in handduken är Jan Persson från Njaarke sameby, som tvingats avveckla sitt renföretag. Och han skyller allt på rovdjurspolitiken:

-Jag har personligen på en 15-årsperiod förlorat mer än 2 500 renar till rovdjuren, säger han.

Till slut fick Jan Persson utbrändhetssymptom av den stress som uppstod att dagligen se sin renhjord minska i antal.

I just Njaarke sameby har Statens Lantbruksuniversitet, SLU genomfört en studie som visar att delar av samebyn är nära kollaps. I tisdagens Jämtlandsnytt berättade vi om studien som visar att tre av fyra vajor i den familjegruppen har försvunnit på fem år. Förklaringen är rovdjurstrycket.

– Det finns bara den förklaringen, säger Birgitta Åhman, professor i rennäring vid SLU till SVT Jämtlandsnytt. I övrigt var renarna i gott skick, till och med bättre skick i slutet av studien än i början.

På Länsstyrelsen i Jämtland är man väl medveten om Njaarkes problem:

– Det är vår minsta sameby, säger landshövding Britt Bohlin. Därmed är den också mer utsatt än andra samebyar, men vi tar problemet på allvar.

Professor Birgitta Åhman menar att samtliga rovdjur inom delar av samebyn borde tas bort, så att renhjorden har en möjlighet att återhämta sig, men den lösningen tror inte Britt Bohlin på.

– Det finns varken biologiska eller lagliga sätt att göra det på, säger hon. Men vi diskuterar hela tiden med samebyn för att hitta andra lösningar. En kan vara att hitta nya marker för renhjorden.

Jan Persson menar att rovdjurspolitiken med att rennäringen får tåla ett visst mått av rovdjur är anledningen till att han la av.

– Det dessutom en ekonomisk stress. Man har ingen trygghet i den här branschen, säger Jan Persson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.