Foto: Länsstyrelsen

Storsjövargen skjuten

Uppdaterad
Publicerad

Den varghanne som den senaste tiden varit inne i Storsjö i Härjedalen, har nu skjutits.

Vargen sköts från helikopter en dryg kilometer från byn. Det rörde sig om en liten hanne på ca 33 kilo.

Det var Tåssåsens och Handölsdalens samebyar som ansökt om skyddsjakt på vargen. Den hade rivit rådjur, men inte några renar.

Storsjövargen

Bakgrunden till att Storsjövargen avlivades är enligt länsstyrelsen risken för konfrontation med renskötseln.

– Handölsdalens sameby har under en lång period väntat med att flytta hälften av byns renar förbi Storsjö och den här vargens revir, säger Johan Nyqvist som är rovdjursförvaltare på Länsstyrelsen i Jämtland och menar att det skulle uppstått skador om renarna kom in i området.

Enligt den nationella rovdjurspolitiken ska det inte finnas varg i renskötselområdet men för att skyddsjakt ska bli aktuellt så måste det uppstå en allvarlig skada, till exempel av ekonomisk art, eller vara uppenbart att det kommer att ske. Storsjövargen hade inte, så vitt man vet, tagit några renar men däremot jagat rådjur inne i byn. Frågan är om besöken i Storsjö, som uteslutande skett under kvällar och nätter, påverkat beslutet om skyddsjakt.

– Den hade pinkat in revir inne i byn och det var inte lämpligt, säger Johan Nyqvist som medger att vargens besök i byn till viss del fanns med i bakgrunden när skyddsjakt beviljades.

Vargens beteende bedöms inte som onormalt, speciellt med tanke på att det troligen rör sig om en ungvarg och även om den varit inne i byn har den inte varit närgången mot människor. Det tycks i stället ha varit rådjuren som finns i odlingslandskapet runt Storsjö som lockat.

– Vargens huvudsakliga föda har varit rådjur, så det är inte så konstigt, säger Johan Nyqvist.

Storsjövargen sköts från helikopter på Storsjöns is kort efter att den ringats in i ett område strax söder om sjön. Vem som sköt vargen vill inte länsstyrelsen berätta med tanke på den hotbild som finns när det gäller skyddsjakt på varg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storsjövargen

Mer i ämnet