Ahmad flydde kriget och kom till Värnamo

Uppdaterad
Publicerad

En av de unga flyktingar som tagit sig till Sverige är Ahmad Alhallag från Syrien. Nu arbetar han som filmare på Vuxenskolan i Värnamo. Idag berättade han sin historia för bibliotekspersonal i länet.

För drygt ett och ett halvt år sedan sedan var Ahmad Alhallag student i Syrien. Han blev anklagad för att ha filmat under en demonstration och fängslades. Han förnekade brott och släpptes efter att pappan betalat en summa pengar. Men situationen blev allt värre. En dag var Ahmad tillsammans med tio kamrater och filmade för att dokumentera det som hände i landet. En bomb kastades efter dem och sju av hans vänner dog och hans far rådde honom att fly.

Ett helvete

– Det var krig. Det var ett helvete, överallt. det gick inte att leva där. Men det var en farofylld resa till Jordanien. Jag betalade för resor med bil och motorcykel och det var poliser och kontroller överallt, berättar Ahmad Alhallag.

Kämpa

Efter ett år i Jordanien blev han kvotflykting och placerad i Sverige och Värnamo.

– Det var jättejobbigt i början med språket men jag bestämde mig för att kämpa och skapa ett nytt liv. Och jag kommer inte att glömma att människor hjälpte mig och jag fick ett arbete. Jag känner mig trygg idag.

Hjälper andra

Nu försöker han ockå hjälpa så många ensamkommande flyktingbarn han kan med tolkhjälp och information för att få dem att känns sig tillrätta. Han berättar om tre killar som tagit sig över medelhavet och vandrat genom hela Europa och som kom till Värnamo förra veckan.

– De har det jobbigt och jag försöker hjälpa till så mycket jag kan.

Ahmad som fortfarande har en syster kvar i Syrien ser ingen ände på kriget.

– Det har pågått så länge och blir bara värre och värre. Min syster försöker att ta sig ut men det är svårt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.