Brand i boende för ensamkommande flyktingbarn

Uppdaterad
Publicerad

17 ungdomar och tre ur personalen fick evakueras vid en brand i ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Tranås natten mot fredag.

Det var strax före klockan tre som SOS Alarm fick in ett automatiskt brandlarm från boendet. När räddningstjänsten anlände till platsen var det fullt utvecklad brand i en tvättstuga på fjärde våningen.

– Vi gick in med rökdykare och kunde släcka branden, säger Fredrik Larsson, brandmästare vid räddningstjänsten.

Fick evakueras

De boende plus personal fick evakueras till ett närliggande hotell, men ingen person ska ha kommit till skada. På den eldhärjade våningen bodde åtta personer.

Tvättstugan blev totalt utbränd. Räddningstyrkor från Tranås, Aneby och Österbymo, samt ambulans och polis har varit på plats.

Räddningstjänsten har personal kvar på platsen under förmiddagen för bevakning. Under morgonen blossade brande upp igen i en takkupa i anslutning till tvättstugan. Brandmännen kunde riva bort takkupan och släcka elden.

Brandorsak okänd

Vad som orsakat branden är i nuläget oklart, men polisens tekniker var på plats under förmiddagen för att göra en teknisk undersökning på platsen.

Branden rubriceras just nu som mordbrand.

– Det är en rubricering vi sätter när vi inte ser någon naturlig brandorsak och det har varit fara för hälsa och att stora värden kan gå förlorade, förklarar Tommy Thorngren, polisens presstalesperson.

Går det säga något om branden startade i någon av de elektriska maskinerna?

– Nej, det går inte eftersom tvättstugan är helt utbränd, säger Fredrik Larsson på räddningstjänsten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.