Foto: Fredrik Weibull /SVT

De springer för miljön

Publicerad

I dag på förmiddagen lämnade löpare som sprungit en delsträcka i loppet Run For Your Life över stafettpinnen till nästa löpare i Jönköping. Totalt är det cirka 1000 personer som deltar i klimatloppet som startade i Kiruna och avslutas i Paris för att uppmärksamma klimatfrågan under klimattoppmötet i Paris.

Det är cirka 1000 löparna som deltar i loppet. Varje person springer kortare delsträckor och i dag strax före tio på förmiddagen lämnades stafettpinnen över mellan löpare utanför Högskolan i Jönköping.

– Jag gör det här för att jag tycker att detta är ett jätteroligt projekt. Det här visa att alla enskilt kan göra något litet precis där man bor och ändå sammankopplas det med toppmötet i Paris om några dagar, säger Andrea Watson som sprang en delsträcka i Jönköping.

Men hur kan din medverkan i ett lopp påverka klimatet?

– Jag tror att det kan göra att fler får upp ögonen för frågan, säger hon

Väl framme i Paris kommer löparna som deltar i Run For Your Life att lämna över stafettpinnen till Global Climate March. Där organisationen hoppas att tusentals personer deltar i en demonstration för uppmärksamma klimatfrågan under klimattoppmötet i Paris.

400 000 demonstranter                                                    

Ifjol deltog runt 400 000 personer i klimatdemonstrationerna på New Yorks gator under klimattoppmötet som hölls där. Ambitionen i år är att marschen i Paris ska bli ännu större och Run For Your Lifes ankomst kommer att utgöra startskottet för hela marschen.

– Jag hoppas att många deltar i demonstrationerna i Paris för klimatfrågan är vårt tids största problem. Löser vi inte den nu så kommer vi att får enorma problem i framtiden som kommer att var enormt kostsamma att rätta till, säger Håkan Wirten generalsekreterare för Världsnaturfonden WWF.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.